G3

Autogas G3 Installatie

Autogas installaties van de derde generatie worden G3-installaties genoemd. Vandaag de dag bestaan er verschillende soorten G3-installaties. Deze gebruiken de aansturing tijden voor de benzine-injectoren die worden berekend door de boordcomputer. Deze tijden worden omgerekend naar stuurtijden voor de gasinjectoren. Hierdoor is er nauwelijks nog sprake van vermogensverlies, zoals bij oudere generaties het geval was. De overheid subsidieert G3-installaties via de wegenbelasting. De nationale wegenbelasting is aanzienlijk lager dan voor auto’s met dieselmotor. Dit is tevens een van de voordelen van een G3 en overigens alle autogas installaties.

De G3-regeling is de naam voor een korting van 318 euro per jaar op de houderschapsbelasting. De regeling geldt voor alle automobilisten, die een zogenaamde G3-installatie in hun auto hebben ingebouwd. G3-installaties zijn gecertificeerde autogasinstallaties, die dankzij het gebruik van moderne technologie aan de emissie-eisen voldoen. De G3-regeling is alleen van toepassing op auto’s, die op deel 1 van het kentekenbewijs de brandstofcode ‘G3′ hebben staan, of die onder de aanduiding ‘Gasinstallatie’ de vermelding ‘G3′ hebben staan.

G3-installaties kunnen ingebouwd worden in auto’s van 1997 en jonger. Ook auto’s, waarin vanaf eind 1994 tot eind 1996 een autogasinstallatie is ingebouwd, kunnen met enige technische aanpassingen aan de milieueisen voldoen en zo dus ook profiteren van de korting op de wegenbelasting. Auto’s ouder dan bouwjaar 1994 zijn in technisch opzicht niet geschikt voor de inbouw van een G3-installatie.
Ook in occasions kan een G3-installatie worden ingebouwd. Voorwaarde is wel dat er voor de auto een gecertificeerde G3-installatie leverbaar is en dat de auto na de inbouw aan de milieueisen voldoet. U leest meer over de inbouw van een autogasinstallatie in een occasion in het onderstaande stappenplan. Uiteraard kan ook Vogels Autogas de inbouw en aanvraag van een G3 certificeringen voor u regelen.

Stap 1

Om voor de G3-premie in aanmerking te komen, is het niet alleen belangrijk dat er een G3-installatie in uw auto zit.
Om te beginnen moet de auto zelf voldoen aan de Europese richtlijn EG 94/12, die bepaalde eisen stelt aan de uitlaatgassen.
Auto´s vanaf 1 januari 1994 zijn waarschijnlijk gecertificeerd.
Om helemaal zeker van uw zaak te zijn kunt u kunt u het beste met uw dealer of importeur contact opnemen.
Als uw auto niet volgens EG 94/12 is gecertificeerd, komt u niet in aanmerking voor de G3-premie van € 318.00.

Stap 2

Uw auto is gecertificeerd volgens EG 94/12.
Nu gaat het erom dat de gasinstallatie een G3 is.
Kijk eerst naar het merk.
Als het één van onderstaande merken is bestaat de mogelijkheid dat het een G3 is:
AG Autogas – TeleflexGFi- Eurogas Utrecht – Koltec – Necam – Prins – GMS of Vialle. Er zijn ook private label merken voor autogasinstallaties.
Dan staat op de apparatuur het merk van de auto. In 99% van de gevallen is de apparatuur dan wel afkomstig van één van de zeven genoemde fabrikanten.
Behoort uw gasinstallatie niet tot één van bovenstaande merken, dan komt u niet in aanmerking voor de G3-premie van € 318.00.

Stap 3

Uw autogasinstallatie behoort tot één van de hierboven genoemde zeven merken.
Nu gaat het erom te verifiëren of de apparatuur G3 erkend is.
Uw inbouwstation (dat kan de autodealer zijn, hoeft niet) kan u dat vertellen. Als uw autogasinstallatie van hetzelfde merk is als uw auto kan uw dealer u vertellen of het een G3  installatie is.
Als uw gasinstallatie geen G3-installatie is, komt u niet in aanmerking voor de G3-premie van  € 318.00.

Stap 4

Uw auto is EG 94/12 gecertificeerd, de gasinstallatie is G3 erkend.
Nu kan een erkend LPG-inbouwstation de G3-codering voor u aanvragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer.
Dat gebeurt met een speciaal aanvraagformulier (welke u zelf of uw lpg-installateur namens u moet aanvragen bij de Rijks Dienst voor het Wegverkeer).
De code G3 wordt dan op uw kentekenbewijs aangebracht.
Het Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting verrekent dan automatisch de G3-premie van € 318.00 met de betaling van uw houderschapsbelasting. Ieder jaar opnieuw. De G3-premie is een korting die met de normale houderschapsbelasting wordt verrekend en ieder jaar terugkomt.
Omdat de premie samenhangt met de code op het kentekenbewijs, is hij ook overdraagbaar.
Ook de volgende eigenaar van uw auto geniet dus deze korting. Voor vragen omtrent de uitbetaling of verrekening van de G3-premie kunt u contact opnemen met het Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting in Apeldoorn: 08 – 00 07 49.