LPI

De LPI installatie

LPI is de afkorting van Liquid Propane Injection en betekent vloeibaar propaan injectie. De sequentiële gasinjectie in vloeibare vorm kan gezien worden als de nieuwste generatie gassystemen of de zogenaamde vijfde generatie(G5). Het grote voordeel van vloeibare injectie is de koelende werking van het verdampen van het gas in de cilinder. Zo ontstaat een betere vullinggraad van de cilinders en daarmee een betere prestatie van de motor. Een nadeel is een iets hoger brandstofverbruik. Hoewel deze techniek al aan het begin van de jaren negentig bekend was, is deze techniek door detailproblemen tot op vandaag niet erg verspreid. De Nederlandse producent Vialle Alternative Fuel Systems BV heeft de naam LPI als merknaam geregistreerd. Daarom noemt de firma ICOM deze techniek JTG.

Het LPI-autogassysteem kan gebruikt worden op de moderne direct injectie, lean burn en turbo motoren. Daarbij blijven alle oorspronkelijke eigenschappen van de motor volledig behouden. Omdat het LPI-autogassysteem gebruik maakt van de originele benzine-computer, blijven alle oorspronkelijke eigenschappen stuk voor stuk behouden en is de auto bovendien minder belastend voor het milieu.

Bij het rijden van een LPI systeem zult u merken:

  • dat er geen verschil wordt gemerkt tussen het rijden op benzine of LPG
  • dat er geen vermogenverlies optreedt
  • dat het acceleratie vermogen op LPG niet anders is dan op benzine

dat er geen extra onderhoud aan het LPI-autogassysteem nodig is en u zich dus kunt houden aan de oorspronkelijke service intervallen

Een varriant op LPI is het LPDI systeem: Het zogenaamde LPdi-systeem (Liquid Propane Direct Injection) maakt voor het eerst mogelijk dat het LPG, net als bij de benzinemotor, direct in de cilinder wordt ingespoten. Het LPdi-systeem komt voor verschillende merken, motoren en directe inspuitingtechnologieën beschikbaar, waardoor nu meer nieuwe auto’s technisch in aanmerking komen voor autogas. Aanpassingen aan het koelsysteem van de motor zijn niet nodig, daarnaast behoeft LPdi-techniek geen onderhoud. Ook blijft de emissiegoedkeuring (Euro-norm) ongewijzigd van kracht.